Barndommens svigt kan spores i hjernen! ”Det overraskede mig, at der er en langt tydeligere effekt af mishandling på hjernen end af noget andet, man har undersøgt som årsager til psykisk sygdom. Mishandling har en langt større effekt i udviklingen af depression, bipolar lidelse, skizofreni. Man ser langt mere konsistente, tydelige forandringer i hjernen. Det havde jeg aldrig regnet med, da jeg begyndte at forske,”

Et spædbarn, som vanrøgtes i sine første leveår, får en forstørret amygdala. Amygdala er et slags hjerte i det limbiske system, som blandt andet hjælper med at afgøre, hvordan man reagerer på en trussel.

Mishandling formindsker hippocampus, der har betydning for korttidshukommelsen. Den bid af hjernen er særligt sårbar for en pige i 10-års alderen, som bliver misbrugt – og for drenge i syvårsalderen, som bliver udsat for omsorgssvigt. Corpus callosum, hjernebjælken, der holder sammen på højre og venstre hjernehalvdel, er tydeligt tyndere hos et menneske, som blev forsømt eller misbrugt som barn. En særlig del af denne motorvej af nervefibre, er mest sårbar over for verbale overgreb i teenagealderen.

Problemer med aggression, stofmisbrug og alkoholisme. Angst og fobi, alvorlig depression, bipolar lidelse, posttraumatisk stress, borderline, personlighedsspaltning og psykose. Børnemishandling er den vigtigste, forebyggelige risikofaktor for psykisk sygdom, siger Martin Teicher, professor i psykiatri på den anerkendte amerikanske Harvard Medical School, med ekspertise i neurovidenskab og børnemishandlings effekt på hjernens udvikling. Mishandling spiller en rolle i halvdelen af alle tilfælde af svær depression og for trefjerdedele af alle, som bliver stiknarkomaner ifølge hans statistikker. Barndommens svigt kan spores i hjernen!
Kilde: Kristeligt Dagblad – LÆS HELE ARTIKLEN HER

Lige præcis dette, lærte jeg om på min 3 ugers uddannelse hos Terry Draper – CEO af Horseback Miracles og grundlæggeren af Draper Equine-Assisted Sensory-Based Therapy Program. Det er præcis de skader i hjernen og ubalance i hjernens kemi vi arbejder med at genoprette, når vi arbejder med klienterne på hesteryg.

Terry Draper har arbejdet med denne viden gennem mange år, og har på mange områder været langt længere fremme end videnskaben.

Over 7000 klienter har været gennem programmet på  Perry Park Ranch i Colorado. Primært har det været unge fra bl.a. døgninstitutioner, dagbehandlingsskoler med diagnoser, fængslesdomme,  adfærds – og indlæringsproblemer. Kendetegnende for de fleste er en bagvedliggende historie med traumer, stress og omsorgssvigt. Soldater/Veteraner med PTSD har ligeledes haft stor succes ved at gennemgå programmet hos Horseback Miracles.

Flere terapiformer er effektive til at neutralisere den følelsesmæssige ladning der er på de traumatiske hændelser, herunder bla. Deep PEAT teknikkerne og EFT. Mange der har oplevet stress og traume på egen krop vil, selv om de får det meget bedre med behandlinger/terapi, og kan vende tilbage til en normal hverdag, stadig være påvirket i hjernen og det vestibulære system, af de skader og ubalancer der er sket grundet stresshormonerne. De kommer tilbage på arbejdspladsen igen, men oplever at der skal mindre til at trigge deres stress, angst  mm. Disse udfordringer adresseres her hos Body Zones i Horseback Miracles forløbet.

Horseback Miracles forløbet anbefales sammen med et behandlings/terapi forløb med fx. Deep PEAT, BARS og/eller BodyTalk.

På den måde arbejdes på flere fronter, om at skabe balance i neuro-kemien, reparere skaderne efter stress, og på samme tid slippe alle de følelsesmæssige ladninger, der er på de traumatiske hændelser. Her kan du læse mere om Horseback Miracles Programmet der udbydes hos Body Zones.

Pin It on Pinterest